Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Vader en twee zoons schuldig inzake doden man op straat met grote machete

Voor een machete aanval met de dood tot gevolg zijn een vader en twee zoons schuldig bevonden.

De vader en zijn twee zoons zijn veroordeeld voor het doden van de 25-jarige Devon Jensen-Wallace in Brent, Noordwest-Londen.

Het slachtoffer Jensen-Wallace werd achtervolgd en in zijn been gestoken met een machete door Elvis Grant, 51, en zijn zoons Jamal, 31, en Lamar, 26.

De slag raakte zijn femorale slagader, waardoor hij doodbloedde.

Jensen-Wallace had rond 18.00 uur op 1 juni vorig jaar twee vrienden ontmoet op het St. Raphael’s Estate in Neasden, voordat ze in de buurt rondliepen en winkels bezochten.

Het drietal bevond zich in de buurt van Overton Close toen “twee of drie mannen” – waarvan één gewapend met een machete en een ander met een honkbalknuppel – ongemerkt op hen afkwamen vanuit een afvalcontainer en hen confronteerden.

De vriendengroep rende weg, maar terwijl ze werden achtervolgd, werd meneer Jensen-Wallace in zijn been gestoken.

Camera’s legden de achtervolging vast, waarbij een aanvaller het grote mes vasthield en een andere schreeuwde: “je kunt hier niet mee wegkomen, je kunt niet wegrennen”.

Slachtoffer Jensen-Wallace werd rond 18.30 uur zwaar bloedend aangetroffen. De politie en ambulancepersoneel snelden naar de plek, maar ondanks hun inspanningen om hem te redden, werd hij om 19.15 uur dood verklaard.

Uit een autopsie bleek dat de doodsoorzaak een enkele wond aan het been was, waarbij de femorale ader werd doorgesneden, wat fataal bloedverlies veroorzaakte.

Bij het onderzoeken van de aanval werden de onderzoekers geconfronteerd met een “muur van stilte” van ooggetuigen.

“Eenmaal ter plaatse was het duidelijk dat er bendeleden aanwezig waren en deze bendeleden zaaiden angst in de lokale gemeenschap,” aldus een woordvoerder van de Met Police.

“Geen van de vrienden van Devon, die bij hem waren toen hij werd aangevallen, wilde meewerken aan het onderzoek.

“Leden van het publiek spraken privé met agenten, maar gaven herhaaldelijk aan dat ze bang waren voor repercussies als ze openlijk spraken.”

Het moordonderzoek richtte zich al snel op het huis van de familie Grant, omdat Jamal Grant eerder was aangevallen en het vermoeden bestond dat hij meneer Jensen-Wallace de schuld zou kunnen hebben gegeven.

Rechercheurs voerden een huiszoeking uit in het huis van de Grants in Pitfield Way, Neasden.

Een zwarte honkbalknuppel werd in de keuken gevonden, waarvan uit testen bleek dat het een vingerafdruk van Lamar Grant en bloed van meneer Jensen-Wallace bevatte.

“Geconfronteerd met bewoners die bang waren voor wraak als ze met de politie spraken, moest het onderzoek hard werken om bewijs te verkrijgen,” zei de Met Police.

“In sommige gevallen moesten ze accepteren dat sommige mensen simpelweg te bang waren om te helpen.

“Desalniettemin werden de vertrouwelijke verklaringen gerespecteerd en werkten rechercheurs hard om steun te bieden aan degenen die dapper genoeg waren om met hen te praten.”

De politie voerde een reconstructie uit, onderzocht uren aan CCTV-materiaal en onderzocht telefoonrecords op forensisch niveau.

Lamar en Jamal Grant werden tussen 5 en 8 juni vorig jaar gearresteerd, en hun vader Elvis Grant werd in februari van dit jaar gearresteerd.

Alle drie ontkenden elke betrokkenheid, maar alle drie werden ze beschuldigd van moord. Op dinsdag werden alle drie schuldig bevonden aan hun rol in de dood van meneer Jensen-Wallace.

Jamal en Elvis Grant werden schuldig bevonden aan moord, terwijl Lamar Grant schuldig werd bevonden aan doodslag.

Alle drie werden ze ook schuldig bevonden aan het belemmeren van de rechtsgang. Hun uiteindelijke straf zal nog worden bepaald door de rechtbank.