Een vader en zoon zouden volgens het Openbaar Ministerie (OM) snavels en veren van papegaaien hebben geverfd om ze op andere soorten te laten lijken.

De officier van justitie eiste dinsdag een gevangenisstraf van een jaar tegen de zoon en een werkstraf tegen de vader voor het medeplegen van de fraude. De twee zouden meer dan vijftig jaar ervaring hebben in de vogelhandel.

Justitie onderzoekt nu tientallen zendingen van de verdachten. Met valse documenten zouden de vogels zijn geëxporteerd. Bij sommige vogels waren de gele vleugels groen geverfd en de snavels zwart, om de dieren zo op een andere soort papegaaien te laten lijken en ze te kunnen exporteren. Het ging in dit geval om geelvleugelara’s, die door de groengeverfde vleugels leken op groenvleugelara’s.

De zoon, de hoofdverdachte in het onderzoek, stond dinsdag terecht voor onder meer het overtreden van veterinaire regels, valsheid in geschrifte, illegale export van en handel in papegaaien en oplichting. Naast de cel- en werkstraf is er ook een boete van 20.000 euro en een voorwaardelijke sluiting van het bedrijf geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.