Een vader en zoon uit Apeldoorn zijn door de rechtbank in Arnhem schuldig bevonden aan mensenhandel, afpersing en oplichting en veroordeeld tot acht en zeven jaar celstraf. De mannen zijn ook schuldig bevonden aan het leiding geven aan een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen beide verdachte zeven jaar cel geëist. De vader kreeg van de rechtbank een hogere straf opgelegd. De rechtbank spreek van ‘ernstige’ feiten en ziet de vader als criminele brein.

Bij de mensenhandel zou de man nietsontziend te werk zijn gegaan en hield hij totaal geen rekening met het leed en de gevolgen voor de slachtoffers. Verder zou hij zeer gewelddadig zijn geweest bij een afpersing. Het duo zou naar verluidt ook een Apeldoornse volkszanger hebben afgeperst.

De vader en zoon hebben vrouwen tot prostitutie gedwongen in een illegaal bordeel. Mannen die de vrouwen bezochten werden door de daders gechanteerd. Eén van de klanten is op deze manier tienduizenden euro’s kwijtgeraakt. Het duo had onder meer een autogarage waar crimineel verkregen vermogen werd witgewassen via autohandel.