© US Army via Wikimedia Commons

Vader geliquideerde advocaat Marengo-proces: ‘Mijn kind is weg. Niet te vinden. Doorgestreept. Kapotgeschoten.’

De familie van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum heeft een emotionele verklaring afgelegd.

De vader van de vermoorde advocaat kwam in beeld tijdens een videoverklaring en heeft een tekst voorgelezen. De man was duidelijk emotioneel, breekt, en herpakt zich weer. ‘Je kind is dood. En iedereen die zich daarbij niks kan voorstellen: zoveel te beter’, begint de vader van Derk Wiersum.

‘Je kind, je weet dat het er is, maar dat je het absoluut nergens kunt vinden. Dat is verbijsterend en soms beneemt het je de adem. Mijn kind is weg. Niet te vinden. Doorgestreept. Kapotgeschoten.’ De verdachten geven na de verklaring geen reactie.

De rechter vraagt Giermo B. en Moreno B. na een onderbreking om een reactie. Beiden zeggen het ‘hartverscheurend’ te vinden maar blijven volhouden niets met de liquidatie te maken te hebben. ‘Hartverscheurend, vader. Ik ben zelf ook vader, ik voel met hem mee, dat is het enige wat ik wilde zeggen.’

Het bewijs tegen de verdachten komt uit dna aangetroffen in een vluchtauto die gebruikt zou zijn bij de liquidatie op Wiersum. Verder zouden er gesprekken afgetapt zijn en had zeker één van de verdachten na de moord opeens de beschikking over veel contant geld.

Derk Wiersum stond Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces rond Ridouan Taghi en een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Ook de vorige week neergeschoten misdaadjournalist Peter R. de Vries stond de kroongetuige bij in de strafzaak. Of de liquidatie en poging tot liquidatie daaraan gelinkt zijn is nog niet te zeggen. Er zijn geen mogelijke opdrachtgevers in beeld.