Veertien personen geliquideerd bij aanslagen politici Mexico in aanloop verkiezingen

In het zuiden van Mexico zijn de afgelopen dagen zeker veertien mensen om het leven gekomen bij drie verschillende aanslagen op politici die zich kandidaat hadden gesteld voor de verkiezingen. Het geweld in het land is toegenomen in de aanloop naar de algemene verkiezingen op 2 juni, waarbij bendes strijden om territorium en aanslagen plegen op zowel politici als burgers.

Geweld in Chiapas

De zuidelijke staat Chiapas wordt momenteel geteisterd door geweld tussen twee kartels die vechten om de controle over het grensgebied met Guatemala. Dit gebied is cruciaal voor de smokkel van migranten en drugs, wat aanzienlijke winsten voor de criminelen oplevert. Dit jaar alleen al zijn minstens 134 mensen omgekomen door politiek gemotiveerde aanslagen, waaronder 24 politici die deelnamen aan de verkiezingen. Chiapas is daarmee een van de staten met het hoogste niveau van electoraal geweld, naast Guerrero en Michoacán, die het epicentrum vormen van de Mexicaanse karteloorlog.

Recente Aanslagen

Donderdag: In het plaatsje La Concordia, ongeveer 125 kilometer van de grens met Guatemala, opende een schutter het vuur op een campagnebijeenkomst. Hierbij kwamen zes mensen om het leven, waaronder een jong meisje en een kandidaat-burgemeester.

Zaterdag: Robertony Orozco, een kandidaat-burgemeester namens de regeringspartij Morena in de stad Villa Corzo, werd op de snelweg onder vuur genomen terwijl hij in zijn auto zat. Bij deze aanslag kwamen drie mensen om het leven. Orozco overleefde de aanslag, maar raakte wel gewond.

Kritiek op President López Obrador

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador krijgt zware kritiek op zijn aanpak van de drugskartels. Critici verwijten hem dat hij weigert de kartels hard aan te pakken, wat volgens hen bijdraagt aan de aanhoudende golf van geweld in het land. De druk op de president neemt toe naarmate de verkiezingen naderen en de spanningen in verschillende staten verder escaleren.

De autoriteiten blijven ondertussen worstelen met het handhaven van de orde en veiligheid, terwijl de bendes hun grip op verschillende regio’s lijken te versterken.