De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Verdachte die 16 jaar uitzit voor liquidatiepoging aangehouden in gevangenis voor liquidatie Amsterdam

De politie heeft een man aangehouden in zijn cel voor een liquidatie in Amsterdam.

Op 11 februari 2015 werd de 24-jarige Siegmar F. doodgeschoten aan het Leerdamhof in Zuidoost. Toegesnelde agenten troffen zijn lichaam op straat aan na meldingen van schoten. Volgens getuigen zijn na de liquidatie twee mannen op een scooter gevlucht. Het voertuig werd kort na de moord brandend aangetroffen op het Maldenhof.

Na onderzoek is nu een 28-jarige man aangehouden. Een anonieme verklaring leidde tot de aanhouding, meldt een woordvoerder. Hij zat al vast in verband met een veroordeling van 16 jaar voor een liquidatiepoging en bedreiging met een automatisch vuurwapen in 2018 en voor een openlijke geweldpleging in het centrum van Amsterdam in 2017.

Naast de liquidatie in 2015 wordt de Amsterdammer ook verdacht van betrokkenheid bij de dood van de onschuldige 17-jarige stagiair Mohammed Bouchikhi, die in 2018 werd doodgeschoten in het buurthuis op Wittenburg in Amsterdam. Daarbij raakten ook twee andere personen gewond. De verdachte werd voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op de stagiair en de poging moord op de twee andere personen ook al in oktober 2018 aangehouden maar werd toen wegens gebrek aan bewijs heengezonden. In januari 2020 is hij voor de tweede keer aangehouden in deze zaken.

Het is volgens het Openbaar Ministerie (OM) de bedoeling om de verdachte in januari 2022 te dagvaarden voor een regiezitting inzake mogelijke betrokkenheid bij de moord en poging tot moord in het buurthuis en de liquidatie in 2015 in Zuidoost.