Verdachte diefstallen schilderijen Van Gogh en Frans Hals uit musea blijft vastzitten

Een man die verdacht wordt van de diefstallen van twee schilderijen van Van Gogh en Frans Hals, blijft langer vastzitten.

Dat heeft de rechtbank bepaald. De voorlopige hechtenis is met de maximale termijn, 90 dagen verlengd. De 58-jarige man uit Baarn wordt verdacht van twee diefstallen van schilderijen uit twee verschillende musea in 2020. Het gaat om het schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Vincent van Gogh en het schilderij ‘De twee lachende jongens’ van schilder Frans Hals. Het doek van Van Gogh werd op 30 maart vorig jaar gestolen uit het museum Singer in Laren. Het schilderij van Hals is op 26 augustus gestolen uit museum Hofje van Mevrouw Aerden in Leerdam.

Op 6 april is de man in zijn woning in Baarn aangehouden. Bij zijn aanhouding is ook een vuurwapen en een hoeveelheid drugs gevonden. Justitie vroeg de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland om de voorlopige hechtenis te verlengen. Die raadkamer oordeelt dat de verdenking zwaar genoeg is om de man langer vast te houden. Daarnaast is er gevaar voor recidive, nu verdachte eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten, aldus de rechtbank.