De man die verdacht wordt van de moord in een metro in Amsterdam is een psychiatrisch patiënt. Op de dag van de dodelijke steekpartij had hij verlof.

Dat bleek gisteren tijdens een eerste zitting. Op 27 juli werd in metrolijn 53 ter hoogte van station Venserpolder een 38-jarige man doodgestoken. Het doelwit werd zonder reden aangevallen en neergestoken. Na de steekpartij hield de politie de 27-jarige verdachte aan.

Tijdens de eerste zitting werd duidelijk dat hij tijdens de steekpartij opgenomen was op de psychiatrische afdeling van het AMC. De verdachte had een maand eerder een verpleegkundige mishandeld, bevestigt het ziekenhuis. Het AMC heeft daar destijds aangifte van gedaan. Op de dag van de steekpartij in de metro had de verdachte verlof.

In de rechtbank ontkende de verdachte iets te maken te hebben met steekpartij. De verwarde man zegt zich niks te kunnen herinneren van het geweldsincident. De verdachte blijft nog zeker negentig dagen zitten en wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum.