Adil A. verdachte van de dubbele liquidatie in Amsterdam-West op 29 december 2012 blijft voorlopig nog vastzitten. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de verdenking dat Adil betrokken was bij de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt nog stevig genoeg om verlenging van zijn voorarrest te rechtvaardigen.

Donderdag 18 juli verscheen A. voor de tweede keer op een openbare rechtszitting. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de verdenkingen sinds de vorige zitting alleen maar sterker geworden.

Bij de schietpartij kwamen de 21-jarige Saïd el Yazidi en de 28-jarige Youssef Lkhorf om het leven. Zij zijn in koelen bloede geliquideerd. Een paar mannen die in het gezelschap van beide slachtoffers waren, wisten aan uiteindelijk aan de schutters te ontkomen. Eén van daarvan was Benaouf A. het doelwit van de schutters.

Justitie en politie denken dat een groep van vijf tot zeven mannen is betrokken bij de schietpartij in Amsterdam. De politie arresteerde Adil A. in januari; in de maanden daarop volgden twee anderen.

Onder meer vingerafdrukken en DNA-sporen linken A. aan de dubbele liquidatie. Hij verbleef op een adres waar een arsenaal aan vuurwapens is gevonden.

De afgelopen maanden heeft de politie getracht het door A. opgegeven alibi te controleren, onder meer door getuigen te horen. Volgens het OM blijkt dit een moeizame onderneming, omdat deze getuigen niet of nauwelijks aan te spreken zijn. Ook twee broers van A. hebben zich tot dusver niet gemeld. Advocaat Jurriaan de Vries wees erop dat A. tot ‘de Marokkaanse gemeenschap’ behoort, waarin het ‘uit den boze is om ook maar één woord met de politie te wisselen’.

Bij A. zijn briefjes gevonden die het vermoeden van justitie versterken dat A. tot de dadergroep behoort. Op de briefjes zouden instructies hebben gestaan wat bepaalde getuigen moeten verklaren. Ook wordt er volgens het OM gezinspeeld op een ontsnappingspoging van A. Deze zou de dag na de vorige zitting hebben moeten plaatsvinden.