Verdachte gepakt voor coldcase zedendelicten na inzet nieuwe techniek 3D beeld van dader

De politie heeft in een coldcase zedenzaak een verdachte aangehouden na de inzet van een nieuwe beeldtechniek met een 3D beeld van de dader. De zedendelicten vonden in Schiedam en Vlaardingen plaats.

De slachtoffers van 13, 15 en bijna 16 jaar werden in 2010 ernstig misbruikt. In december 2021 presenteerde de politie en het Openbaar Ministerie Rotterdam een nieuwe techniek in deze zaak. Op basis van een compositietekening die in 2010 van de verdachte was gemaakt, heeft het Expert Team Visualisatie en Reconstructie van de politie een 3D weergave van de verdachte gemaakt. Dit is gedaan met nieuwe beeldtechnologie. Hierdoor leek hij ‘levensecht’. Via een holobox waarin de dader driedimensionaal op ware grootte, zelfs bewegend te zien was, werd de verdachte getoond aan het publiek.

Bij de politie kwamen meer dan 300 tips binnen. Eén daarvan ging over een specifieke verdachte. De rechercheurs hebben deze informatie samen met het Openbaar Ministerie verder onderzocht, wat ertoe leidde dat de verdachte in november 2022 geselecteerd werd voor het grootschalig DNA-onderzoek dat plaats vond onder tientallen mannen uit de omgeving van Vlaardingen en Schiedam. De 52-jarige man uit Schiedam is maandag aangehouden door de politie. Hij zit vast en wordt verhoord.