Verdachte getaserd en neergeschoten door politie, Rijksrecherche start onderzoek

In de Pijnacker Hordijkstraat in Den Haag heeft zich vannacht een incident voorgedaan waarbij de politie genoodzaakt was een verdachte in zijn been te schieten.

De Rijksrecherche neemt onder leiding van het Openbaar Ministerie de verantwoordelijkheid voor het onderzoek naar het gebruik van het vuurwapen door de betrokken agent.

Omstreeks kwart voor drie uur in de nacht reageerden agenten op een melding van een potentieel dreigende situatie binnen een huiselijke context. Bij het benaderen van de bewoner kwam deze met een steekwapen naar de deur.

In een poging de situatie te controleren, maakte de politie tweemaal gebruik van een taser voordat ze genoodzaakt waren om een vuurwapen te gebruiken en de verdachte in zijn been te schieten. Na het incident werd de verdachte overgebracht naar het ziekenhuis, waarbij zijn leven buiten gevaar is.

In situaties waarin een verdachte door politie-interventie wordt neergeschoten, is het standaardprocedure dat de Rijksrecherche het gebeurde onderzoekt. Deze onafhankelijke instantie, onder leiding van het Openbaar Ministerie, onderzoekt het optreden van de betrokken agenten. Hoewel de politie het recht heeft om geweld te gebruiken als onderdeel van hun taken, wordt er nauwgezet geëvalueerd of dit geweldsgebruik gerechtvaardigd was.