Verdachte liquidatie Amsterdamse crimineel ‘heeft verklaringen afgelegd en vreest voor leven’

Eén van de twee mannen die verdacht wordt van betrokkenheid bij een liquidatie van de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels was naar Spanje gevlucht omdat hij voor zijn leven vreesde in Nederland.

Dat meldt het AD op basis van goed ingevoerde bronnen. Volgens de krant heeft de 33-jarige verdachte Johannes de G. verklaringen afgelegd over zijn vermeende betrokkenheid bij de liquidatie van Wessels. Zijn medeverdachte Howard K. beroept zich sinds zijn aanhouding op zijn zwijgrecht en weigert alle medewerking met de politie.

In oktober 2017 werd De G. in Spanje aangehouden. Daar zou hij naartoe zijn gevlucht omdat hij in Nederland voor zijn leven vreesde nadat zijn naam rondging in het criminele milieu. Mogelijk had dat te maken met de compositietekening die de politie had vrijgegeven na de liquidatie en werd de verdachte herkend. De komende week, aanstaande woensdag, moeten de verdachten verschijnen voor de rechter in een inleidende zitting.

Bij de politie kwam op vrijdag 7 juli melding binnen van een schietpartij in Breukelen. Ter plaatse bleek dat een man in een auto was neergeschoten. Het bleek te gaan om de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels. Direct na de liquidatie sloot de politie al vluchtroutes af maar de daders wisten toch te ontkomen. Het slachtoffer bezweek later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Na uitgebreid onderzoek van de politie kwamen een aantal verdachten in het vizier. In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 oktober 2017 zijn in Spanje en Nederland twee mannen met de Nederlandse nationaliteit aangehouden. Het onderzoek is voortgezet en agenten hielden dinsdag 12 december 2017 een derde verdachte aan.