Verdachte overval Brinks depot stevent af op vrijspraak

Woensdag 27 februari was de pro formazitting van de 34-jarige Aziz A. Hij wordt o.a. verdacht van deelname aan de gewelddadige overval op het Brinks depot aan de Kollenbergweg in Amsterdam-Zuidoost, op 29 juni 2011. Hoe het er nu naar uitziet stevent de verdachte af op een vrijspraak. Er is zeer weinig (of gewoon geen) bewijs voor zijn betrokkenheid bij de Brinks overval waar gewapende overvallers ruim € 12.000.000 buit maakten.

Aziz is op 5 november 2012 aangehouden voor het exploiteren van een wietplantage. Tijdens doorzoeking van de woning van de vriendin van A. is 1,8 kilo pentriet gevonden. Volgens de recherche zou dat hetzelfde materiaal zijn waarmee de overvallers de gevel van Brinks hebben opgeblazen. En dat is blijkbaar ook het enige wat ze tegen de verdachte hebben.

De officier van justitie liet tijdens de pro formazitting weten dat de aangetroffen springstof is onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en dat er wel overeenkomsten zijn met de gebruikte explosieven bij Brinks, maar dat het niet vaststaat dat het om precies dezelfde gaat.

Zoals het er nu voor staat zal het OM op dit punt, in verband met de Brinks overval, vrijspraak vragen. De raadsman van de verdachte, Nico Meijering, had dit al zien aankomen.  ‘Het verbaast mij dat er voor de inhoudelijke behandeling op 8 mei maar twee uur is uitgetrokken door het OM. Het lijkt erop dat het feit over de overval op Brinks geschrapt gaat worden’, aldus Meijering.

De verdachte wordt nog wel verdacht van onder meer het in bezit hebben van explosieven, een vuurwapen en voorbereidingshandelingen voor afpersing.

Op 8 mei 2013 staat de volgende zitting gepland.

Of het een inhoudelijke of regiezitting wordt is vooralsnog niet duidelijk.