Verdachte plofkraken geldautomaten Duitsland na jaren onder radar gepakt

Een verdachte van plofkraken in Duitsland is na jaren gepakt in Utrecht.

De politie heeft zaterdagmiddag 27 augustus een verdachte van een serie plofkraken in Duitsland aangehouden bij zijn woning in Utrecht Noord. De verdachte, een 32-jarige man uit Utrecht, werd rustig aangehouden, maar probeerde later de ramen van de politieauto te vernielen om te ontsnappen.

De politie was op weg naar het bureau toen ze de verdachte op het balkon van zijn woning zagen zitten. De woning werd gelijk afgezet om vluchten te voorkomen. De politie was op meerdere scenario’s voorbereid.

Toen politiemensen aanbelden, sprong een andere persoon van het balkon, mogelijk in een poging om de politie af te leiden. Dat had geen effect. De verdachte probeerde via het raam de benen te nemen, maar liep direct in de armen van de aanwezige politiemensen.

De man werd rustig aangehouden, maar probeerde later de ramen van de politieauto te vernielen om alsnog te ontsnappen. Hij werd daarop in de boeien geslagen en naar het politiebureau gebracht.

De verdachte wordt verdacht van betrokkenheid bij een serie plofkraken in Duitsland. Hij wordt na goedkeuring uitgeleverd aan de Duitse autoriteiten.

Aantal plofkraken in Duitsland fors gestegen

Het aantal plofkraken in Duitsland is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2022 waren er meer dan 1.000 plofkraken, een stijging van 20% ten opzichte van het jaar ervoor. De meeste plofkraken vinden plaats in Nordrhein-Westfalen, gevolgd door Baden-Württemberg en Bayern.

Bij een plofkraak wordt een geldauto opgeblazen met explosieven. Dit is een zeer gevaarlijke vorm van criminaliteit die veel schade kan aanrichten.