Verdachten aangehouden in onderzoek tikkiefraude bij aankopen via Marktplaats

De politie heeft in Amsterdam verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij tikkiefraude.

De daders gingen volgens de politie eenvoudig te werk. Particulieren die een artikel op Marktplaats aanboden werden gecontacteerd en de fraudeurs gaven aan bereid te zijn de vraagprijs te betalen. De aanbieders van het artikel ontvingen vervolgens, in de meeste gevallen via WhatsApp, een betaalverzoek voor een klein bedrag. Meestal ging het om 1 cent om zogenaamd de tenaamstelling van de bankrekening te verifiëren.

Het bleek vervolgens onmogelijk om die ene cent over te maken, maar omdat het phishing-link ging kregen de verdachten dankzij de betaalpoging wél toegang tot de bankrekeningen. Nadat ze de bankgegevens van de slachtoffers hadden veranderd hadden ze in feite de hele bankrekening overgenomen. Vervolgens werden allerlei dure producten aangeschaft, voornamelijk elektronica zoals iPhones, iPads en Playstations.

De politie kwam de verdachten, vier Amsterdammers van 17 tot 21 jaar oud, op het spoor via een onderzoek naar verschillende straatroven die in januari en februari van dit jaar in Amsterdam-Noord hadden plaatsgevonden. Dat onderzoek leidde naar een verdachte van een tiental straatroven én naar een heler. Nader onderzoek wees uit dat deze heler zich zeer frequent met tikkiefraude zou bezighouden. De verdachten zitten vast en de recherche doet verder onderzoek in deze zaak.