Verdachten aangehouden voor ‘Happy Slapping’ willekeurige slachtoffers op straat

De Amsterdamse politie heeft in verband met een onderzoek naar ‘Happy Slapping’ aanhoudingen verricht.

In het onderzoek naar meerdere openlijke geweldplegingen dan wel mishandelingen zijn er op dinsdag 17 november 2020 een vijf minderjarige verdachten aangehouden. Deze openlijke geweldplegingen hebben plaatsgevonden in de periode van 21 augustus 2020 tot 07 oktober 2020 in de omgeving van het Osdorpplein en de Tussen Meer in Amsterdam.

Opvallend aan deze openlijke geweldplegingen is dat willekeurige mensen, zonder enige aanleiding, werden geslagen. Deze slachtoffers werden veelal van achteren benaderd en eerst op het achterhoofd geslagen. Degenen die de klap uitdeelden, die vaak in een groep waren, vluchtten hierna. In de meeste gevallen maakten de daders gebruik van een fiets. Dit fenomeen, waarbij het geweldsincident wordt gefilmd, wordt ook wel ‘Happy Slapping’ genoemd.

Uit het lopende onderzoek is gebleken dat er los van de incidenten die bij de politie in onderzoek zijn er nog meerdere andere mishandelingen hebben plaatsgevonden. Van deze incidenten is geen aangifte gedaan. De politie roept daarom op om van deze mishandeling toch nog aangifte te doen