Verdachten aangehouden voor reeks diefstallen dure horloges in Amsterdam

De Amsterdamse recherche heeft een groep horlogedieven aangehouden.

Na meerdere aangiftes bij de politie van diefstallen van horloges werd er een onderzoek ingesteld. In de aangiftes kwam steeds dezelfde werkwijze en overeenkomstige signalementen naar voren: het slachtoffer liep op straat en werd door een groepje mannen aangesproken. De dieven gebruikten vervolgens een zogenaamde ‘voetbaltruc’ of ‘dansje’ om het horloge van het slachtoffer ongemerkt te stelen.

De recherche heeft de zaken gezamenlijk opgepakt en onder meer bewakingsbeelden en opnames van een telefoon gebruikt om de identiteit van de verdachten te achterhalen. Op dinsdag hebben agenten vier verdachten in de leeftijd van 22 tot en met 27 jaar oud aangehouden. De vier mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats worden gelinkt aan zeker tien diefstallen. Het gaat om horloges van enkele honderden euro’s tot tienduizenden euro’s per stuk.

Er wordt onderzocht of er sprake is van mobiel banditisme. Mobiel banditisme is een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die delicten plegen als babbeltrucs, zakkenrollerij, inbraken, winkel-, metaal- en autodiefstal.

De vier verdachten worden op vrijdag 20 augustus voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten in beperkingen. Dit houdt in dat zij buiten hun advocaat niemand mogen zien of spreken. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.