De verdachten van een brute plofkraak in Duitsland hoorden jaren cel tegen zich eisen.
Vandaag verschenen een 26-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 19-jarige verdachte uit Utrecht voor de rechtbank in Maastricht. Ze worden beschuldigd van betrokkenheid bij een plofkraak op 4 mei 2022 in Mülheim an der Ruhr, Duitsland, bij een filiaal van de Sparkasse. Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) heeft gevangenisstraffen tot drieënhalf jaar geëist tegen de twee mannen.
De Nederlandse verdachten werden opgepakt bij de Duits-Nederlandse grensovergang Velden-Straelen, nadat de politie een melding had ontvangen van een oplettende getuige. Toen de auto nog in beweging was, sprongen er drie personen uit en namen de benen. Er volgde een achtervolging waarbij de twee verdachten die vandaag terechtstonden werden gearresteerd. Helaas wist een derde verdachte te ontsnappen.
In de auto werden diverse voorwerpen aangetroffen die gebruikt worden bij het opblazen van geldautomaten, zoals een bivakmuts, handschoenen, een sporttas met kabels, jerrycans met benzine, gereedschappen, kabels en een trechter.
De aanklager benadrukte tijdens de zitting dat plofkraken in Duitsland door voornamelijk Nederlandse verdachten bijna dagelijks plaatsvinden. “Plofkrakers kiezen bewust voor geldautomaten in Duitsland, omdat deze minder goed beveiligd zijn en over het algemeen meer contant geld bevatten dan automaten in Nederland”, aldus de officier van justitie. “Dit moet stoppen.” Deze plofkraken zorgen voor zeer gevaarlijke situaties, zowel op de plek van de kraak zelf als op de vluchtroute, gezien de explosieve lading van de auto’s en de roekeloze rijstijl die wordt gehanteerd om aan de politie te ontkomen. De daders vluchten namelijk met hoge snelheden, met alle gevolgen van dien voor de veiligheid van anderen.
Het OM eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar tegen de 26-jarige verdachte, terwijl de 19-jarige verdachte een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan 17 maanden voorwaardelijk, boven het hoofd hangt.
De snelle arrestatie kon plaatsvinden dankzij de samenwerking en effectieve informatie-uitwisseling tussen de Nederlandse en Duitse politie. Over twee weken zal de rechter uitspraak doen in deze zaak.