Vier verdachten die onlangs zijn aangehouden in verband met een crystal meth drugslab in den Haag, zijn per direct op vrije voeten gekomen door een fout van een rechter-commissaris.

De politie hield de mannen vorige maand aan na een tip van medewerkers van de Hornbach in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het was opgevallen dat één van de verdachten grote hoeveelheden gootsteenontstopper kocht. Het werd nog erger toen hij dezelfde dag nog terugkwam om aceton te kopen. Bij zijn tweede bezoek werd de man geweigerd door het personeel omdat ze bang waren dat er iets illegaals mee gedaan zou worden, zoals productie van drugs of explosieven.

De recherche startte een onderzoek wat leidde naar de Lichtenbergweg in Den Haag. Bij doorzoeking werd een in werking zijnde crystal meth drugslab ontdekt. De verdachten, een 36-jarige Mexicaan en drie Antillianen, werden aangehouden en vastgezet.

De advocaten van de verdachten ontdekten dat de verkeerde rechter de zaak had behandeld en zodoende was de beslissing dat ze vast moeten blijven zitten nietig. De rechtbank stelde hen in het gelijk en heeft de voorlopige hechtenis van de verdachten opgeheven.