© OM

Verdachten gepakt door Encrochat pgp-berichten horen tot 11 jaar eisen voor blokken cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tot 11 jaar voor grootschalige smokkel van cocaïne. De verdachten kwamen in beeld door gekraakte Encrochat pgp-berichten.

Uit het contact tussen de zeven mannen bleek volgens het OM dat ze zich bezighielden met de smokkel van meerdere ladingen cocaïne vanuit Midden- en Zuid-Amerika naar Nederland. Het zou gaan om een lading van tussen de 150 tot 200 kilogram met een straatwaarde van meerdere miljoenen euro’s. De smokkel zou in 2020 hebben plaatsgevonden.

Tussen de ananassen, tegels of hout en zelfs geïmpregneerd in de dozen waarin koffiebonen zaten: op verschillende wijzen probeerden de verdachten de cocaïne Nederland in te smokkelen. De officieren van justitie nemen het de verdachten kwalijk dat ze ‘puur en alleen uit eigen winstbelang hebben gehandeld’.

‘Het foute pad van snel geld en wetteloosheid en consumptisme als het gaat om de rechtstatelijke waarden, alles gericht op eigen gewin waarmee ondermijnende criminaliteit een aantrekkingskracht uitoefent op de moreel zwakken van onze samenleving’, aldus een van de officieren van justitie.

Tegen de mannen zijn straffen van tussen de 6 en 11 jaar geëist. Verder moeten ze een geldboete van 75.000 euro per persoon betalen als het aan justitie ligt. De rechtbank doet binnenkort uitspraak inzake de grootschalige drugssmokkel.