Verdachten gepakt voor handel in valse diploma’s om toegang te krijgen tot Rotterdamse haven en COVID-certificaten

De FIOD heeft aanhoudingen verricht voor handel in valse veiligheidsdiploma’s en COVID-certificaten.

Het gaat volgens het onderzoeksteam voornamelijk om fraude met de Veiligheids Checklist Aannemers (VCA) diploma’s. Met een VCA-diploma mag een bouwplaats met verhoogd risico worden betreden. Om in bezit te komen van zo’n diploma moet een examen worden afgelegd. In het strafrechtelijk onderzoek zijn de Duitse varianten van de VCA-diploma’s, de zogeheten SCC-certificaten gevonden. De afkorting van SCC staat voor Sicherheits Certifikat Contraktoren. Volgens de FIOD wilden de kopers met de valse diploma’s vermoedelijk toegang krijgen tot een haventerrein om drugs uit containers te halen.

De verdachten, een 29-jarige Rotterdammer en een 29-jarige man uit Schiedam, zijn op 3 november en 10 november aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van valsheid in geschrift en witwassen. Het vermoeden bestaat dat zij valse diploma’s maakten en verkochten aan klanten zonder dat er daadwerkelijk een examen of test had plaatsgevonden. Het ging om veiligheidsdiploma’s in de bouw, kraanmachine- en Covid-certificaten. Met de corona certificaten konden de afnemers reizen zonder dat ze daadwerkelijk een test hadden afgelegd.

Bij doorzoekingen in twee woningen en een bedrijfspand in Rotterdam en Schiedam zijn fysieke en digitale bewijsmiddelen in beslag genomen. Beide verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en hun voorlopige hechtenis is verlengd.