Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Verdachten in onderzoek opdrachtgevers liquidatie Peter R. de Vries langer vast

De verdachten die zijn aangehouden in het onderzoek naar de opdrachtgevers en andere betrokkenen bij de moord op Peter R. de Vries, blijven voorlopig vastzitten.

De 27-jarige Krystian M. die maandag in Lelystad is aangehouden werd vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij is voor 14 dagen in bewaring gesteld. De man, die wordt verdacht van het aansturen van de uitvoerders van de moord op De Vries, is volgens het OM vermoedelijk de gebruiker van de Google Pixel telefoon waarmee op 6 juli 2021 is gecommuniceerd met de uitvoerders van de moord. De verdachte is eerder deze week aangehouden in zijn cel, waar hij in voorarrest zat voor betrokkenheid bij een poging tot liquidatie in Zeewolde. Dat voorarrest is opgeschort, de man blijft uiteraard wel verdachte in dat andere onderzoek.

De 27-jarige man die maandag is aangehouden in Curaçao is vanochtend overgebracht naar Nederland. De verdachte is direct voorgeleid aan de rechter-commissaris om gehoord te worden op een reeds afgegeven bevel tot bewaring voor 14 dagen. Dat bevel was een vereiste voor zijn overbrenging naar Nederland. De 27-jarige Nederlander wordt verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag op De Vries en deelname aan een criminele organisatie.

De derde verdachte, die deze week in Barcelona werd gearresteerd in verband met de moord op De Vries, zit nog in Spanje. De 26-jarige Nederlandse man verzet zich niet tegen zijn overlevering. Hij wordt naar alle waarschijnlijkheid volgende week al overgeleverd aan Nederland.

Het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De rechtszaak tegen de mannen die ervan verdacht worden de uitvoerders van de moord op De Vries te zijn loopt bij de rechtbank Amsterdam. Tegen de twee, Delano G. en Kamil E., zijn levenslange gevangenisstraffen geëist. De zaak is wel heropend vanwege nieuwe ingediende stukken. Of er binnenkort uitspraak wordt gedaan, of de zaak opnieuw moet, is nog niet bekendgemaakt.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces (Ridouan Taghi en co) is vooralsnog niet te zeggen maar het OM komt met de nieuwe aanhoudingen wel een stuk dichterbij. Zo zou verdachte Krystian M. gelinkt zijn aan een neef van Ridouan Taghi.