Verdachten opgepakt in onderzoek naar fraude met ‘pump en dump’ cryptomunten

De politie heeft in een onderzoek naar fraude met cryptomunten, drie verdachten aangehouden.

De drie mannen kwamen in beeld bij een onderzoek naar de cryptohandelsplaats Coinhouse.eu. Als eigenaren worden de drie verdacht van het verduisteren van tegoeden van klanten en oplichting, meldt een woordvoerder van de politie.

De politie hield op 20 mei al een 39-jarige man uit Deventer aan. Hij wordt ervan verdacht dat hij zijn eigen cryptomunten heeft gemaakt. Een 22-jarige man uit Apeldoorn zit vast op verdenking van oplichting en verduistering. De derde verdachte is een 41-jarige man uit Zaandam die tijdens een doorzoeking van een loods werd aangehouden.

In de loods stonden computers die werden gebuikt bij de handel in de cryptovaluta. Die zijn in beslag genomen net als verschillende voertuigen, een woning en cryptovaluta. Volgens de politie verdienden de verdachten geld met de ‘pump en dump’ methode. De 39-jarige verdachte maakte zelf cryptomunten als ERSO, MALC, EUROP en TulipMania. Op een forum voor cryptomunten en via Twitter maakte hij daarvoor reclame zodat de koers zou stijgen. Als genoeg mensen zich inkochten verkocht hij snel een grote hoeveelheid cryptomunten, de zogenaamde dump. De fraudeur casht op deze wijze en de andere personen blijven achter met munten die bijna niets waard zijn.

Verder wordt de verdachte uit Deventer ook nog verdacht van fraude met QR-codes. Slachtoffers kregen een belletje van personen die zich voordeden als medewerkers van een bank. Na een verhaal over onder meer een internationale betaling werden de slachtoffers gevraagd een QR-code te scannen.

De code verwees door naar een betaalpagina, die eigenlijk een phishingwebsite was. Verschillende slachtoffers hadden niets door en gaven de criminelen op deze wijze toegang tot hun bankgegevens.