Verdachten opgepakt voor buitmaken ruim 45.000 euro met WhatsApp-fraude

De politie heeft meerdere verdachten aangehouden voor WhatsApp-fraude.

‘Hoi pap, ik heb een ongelukje gehad met mijn telefoon. Daarom heb ik nu even tijdelijk dit nummer, maar ik kan nu dus ook niet bij mijn internetbankieren. Kun jij me even uit de brand helpen en wat geld over maken naar …’. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de verdachten alleen al in de maand oktober op deze wijze zeker 45.000 euro zouden hebben buitgemaakt.

De slachtoffers waren voornamelijk ouderen en nummers werden via internet gezocht. ‘Ze zochten bijvoorbeeld naar therapeuten’, aldus één van de rechercheurs. ‘Die hebben als eenmanszaak vaak een 06 nummer op hun website hebben staan. En vaak staat er op zo’n site nog meer persoonlijke gegevens. Combineer deze met nog wat persoonlijke gegevens van Facebook en je hebt alle ingrediënten om een slachtoffer compleet geloofwaardig een rad voor de ogen te draaien.’

De zaak kwam aan het rollen toen in een hotelkamer een mobiele telefoon werd gevonden. Tijdens het verdere onderzoek bleek dat met het toestel fraude was gepleegd via WhatsApp. Ook bleek er een vuurwapen te liggen in de hotelkamer. In het onderzoek kwamen uiteindelijk drie verdachten in beeld. Op 23 oktober werd de eerste verdachte aangehouden, een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Op vrijdag 4 december werd een tweede verdachte aangehouden, een 18-jarige Rotterdammer. Afgelopen week werd op maandag 28 december de derde verdachte aangehouden, een 23-jarige man uit Berkenwoude.

De Capellenaar en Rotterdammer zitten sinds hun aanhouding vast en inmiddels in bewaring. De derde verdachte is vandaag door de officier van justitie voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat de verdachte 14 dagen langer vast blijft zitten. Het onderzoek naar grootschalige WhatsApp-fraude wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.