Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Verdachten rond organisatie neef Ridouan Taghi vrijgelaten door rechtbank

De rechtbank heeft acht mannen rond de vermeende organisatie van de neef van Ridouan Taghi op vrije voeten gesteld.

Het gaat om medeverdachten van Anouar T., die verdacht wordt van het leiden van een bende die zich bezighield met de voorbereiding van liquidaties, zware mishandelingen en het stelen en helen van voertuigen. De rechtbank heeft besloten om acht verdachten voorlopig op vrije voeten te stellen in afwachting van de rechtszaak.

De 27-jarige T. is de enige van de groep verdachten die in de cel moet blijven, omdat hij de meest prominente rol zou spelen. Naast het leiden van de bende wordt T. ook verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam. Daarvoor staat hij in een ander proces terecht.

Het vrijlaten van de ach verdachten is voornamelijk gedaan vanwege het feit dat het nog ruim een half jaar zal duren voordat de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden. De vrijgelaten verdachten hebben wel voorwaarden opgelegd gekregen en als ze zich daar niet aan houden ze ‘zo weer naar binnen getrokken’ kunnen worden.

T. en enkele medeverdachten worden door justitie ook beschuldigd van een poging tot moord in Utrecht. Het slachtoffer, een destijds 27-jarige man, werd op straat met hamers en een honkbalknuppel zwaar toegetakeld.

De neef van Ridouan Taghi werd vorig jaar november aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Wiersum, de advocaat van Nabil B. de Mocro Maffia kroongetuige in het geruchtmakende Marengo-liquidatieproces. Volgens justitie zou T. onder meer de auto’s die gebruikt zijn bij de liquidatie van Wiersum hebben geleverd. De advocaat werd op 18 september 2019 bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten.

De volgende inleidende zitting in de zaak rond Anouar T. zal plaatsvinden op 5 februari. Omdat alleen hij nog vastzit, is hij de enige die op die zitting moet verschijnen. De rechtbank heeft het begin van de inhoudelijke behandeling gepland op 11 mei.