IS/DAESH strijders (foto ter illustratie)

‘Verdachten voorbereiden terreuraanslag Eindhoven hadden Rutte, Wilders en Baudet in vizier’

De negen mannen die in Eindhoven zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme, wilden mogelijk een aanslag plegen op Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van opsporingsbronnen. De negen mannen werden eerder bij een actie van aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristische aanslag. In welke stadium de mogelijke plannen zich bevonden is niet bekend. De verdachten zitten momenteel in alle beperkingen vast en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

Volgens advocaat Peter Plasman, die twee van de negen verdachten bijstaat, zijn er inderdaad boodschappen gedeeld waarin politici werden genoemd maar blijkt nergens uit dat er een serieus plan was. Het zou volgens Plasman gaan om ‘sarcasme en zeer foute humor’.

De negen verdachten zijn tussen de 18 en 31 jaar oud en hebben de Nederlandse nationaliteit. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zouden de mannen sympathiseren met het jihadistisch gedachtengoed van terreurgroep IS. De rechter-commissaris heeft hun voorarrest met twee weken verlengd. Het onderzoek naar de vermeende plannen is in volle gang.