Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Verklaringen nieuwe ‘getuige 5089’ liquidatie: ‘Peter R. de Vries was vijand van de chef’

Er zijn details over de nieuwe getuige in de zaak naar de liquidatie op misdaadjournalist Peter R. de Vries.

De zaak is heropend vanwege verklaringen van de nieuwe getuige die aangeduid wordt als: ‘getuige 5089’. Diegene zou volgens onder meer De Telegraaf contact hebben gehad met Krystian M., die verdacht wordt van het aansturen van de uitvoerders van de liquidatie op De Vries. Volgens de getuige zou de misdaadjournalist ‘de vijand van de chef’ zijn. Dat zou ‘getuige 5089’ hebben gehoord van M.. Verder is er gesproken over de vergoeding die uitvoerders Delano G. en Kamil E. zouden krijgen. Het ging in totaal om 150.000 euro. G. zou 100.000 euro krijgen voor het doodschieten van De Vries en E. werd 50.000 euro in het vooruitzicht gesteld voor het besturen van de vluchtauto. Of de twee überhaupt ooit een cent hebben gezien is niet bekend. Beide zijn kort na de schietpartij aangehouden en zitten sindsdien vast.

Het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Er zijn recent meerdere personen opgepakt in het onderzoek rond het aansturen van de moordenaars. Tegen de twee, Delano G. en Kamil E., zijn levenslange gevangenisstraffen geëist. De zaak is inmiddels heropend vanwege de nieuwe ingediende stukken rond getuige 5089. Of er binnenkort uitspraak wordt gedaan, of de zaak opnieuw moet, is nog niet bekendgemaakt.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces (Ridouan Taghi en co) is vooralsnog niet te zeggen maar het OM komt met de nieuwe aanhoudingen wel een stuk dichterbij. Zo zou verdachte Krystian M. gelinkt zijn aan een neef van Ridouan Taghi.