Vermeend kopstuk Amsterdamse onderwereld ‘Rico de Chileen’ opgepakt in Chili

Een vermeend kopstuk van de Amsterdamse onderwereld ‘Rico de Chileen’ is aangehouden in Zuid-Amerika. De arrestatie vond toepasselijk plaats in Chili.

Dat melden Chileense media. De 42-jarige Richard Eduardo R. V. alias ‘Rico’ wordt door justitie gezien als een belangrijk speler in de Amsterdamse onderwereld en mogelijke kopstuk. Zijn aanhouding is op verzoek van de Nederlandse autoriteiten uitgevoerd. Er zou inmiddels ook al om uitlevering zijn gevraagd.

Rico wordt volgens Chileense media verdacht van witwassen, drugshandel en liquidaties. Het OM in Amsterdam meldt dat V. niet verdacht wordt van liquidaties maar wel van drugshandel en witwassen. De aanhouding werd gedaan in het Hyatt Hotel Las Condes in de Chileense hoofdstad Santiago. Bij zijn arrestatie zijn verschillende paspoorten uit Chili, Spanje en Colombia aangetroffen.

Hoe Rico tegen de lamp liep is niet bekendgemaakt maar volgens onbevestigde berichten zou één van zijn naasten zijn gevolgd en is de politie zo uitgekomen bij de verdachte. Van de aanhouding zijn beelden (zie hieronder) gemaakt want de pers was duidelijk getipt. Tijdens de arrestatie staan er nogal wat journalisten en fotografen omheen.