De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie

Vermeend kopstuk ‘Piet Costa’ gaf opdracht voor martelcontainers ontdekt na hack Encrochat

De man die recent werd aangehouden voor grootschalige handel en smokkel van cocaïne, Roger P. alias Piet Costa, zou volgens de politie opdracht hebben gegeven voor de martelcontainers.

Dat meldt Het Parool. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) denken dat P. onder de nickname ‘Luxury Balloon’ communiceerde. Over en weer zou er met ene ‘Slempo’ zijn gesproken over het bouwen van de martelcontainers in de buurt van Wouwse Plantage. Robin van O. is volgens de politie Slempo. ‘Behandelkamer hebben ze vrijdag afgemaakt. Maandag beginnen ze aan de verblijven’, aldus Slempo in één van de onderschepte Encrochat PGP-berichten.

Piet Costa werd werd in juni in een appartement in Rotterdam aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij twee grote partijen cocaïne. Het gaat om duizenden kilo’ die in 2015 en 2015 werden gesmokkeld. Daarnaast wordt P. verdacht van voorbereidingshandelingen voor nieuwe drugstransporten van maart tot juni dit jaar. Piet Costa is voor de martelcontainers nog niet in staat van beschuldiging gesteld ondanks de verdenking van justitie.

De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie