Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Vermeend moordmakelaar Mocro Maffia liquidaties die besloot te praten na levenslange eis zwijgt weer

Vermeend moordmakelaar Iliass K. beroept zich voornamelijk op zijn zwijgrecht tijdens de rechtszaak.

Tijdens het proces rond verschillende liquidaties beriep K. zich vanaf het begin op zijn zwijgrecht. Toen de officier van justitie een levenslange gevangenisstraf tegen hem eiste, maakte de verdachte bekend te willen praten. Er zouden verklaringen zijn afgelegd die volgens justitie ’tamelijk dun’ zijn. Nu blijkt dat K. tijdens de rechtszaak in de Bunker in Amsterdam opnieuw zwijgt. Volgens Nu.nl zou dat op advies van zijn advocaat zijn.

Tegen de Amsterdammer werd op 25 mei een levenslange gevangenisstraf geëist voor het aansturen van drie liquidaties in 2014 en het geven van zeker twee niet uitgevoerde moordopdrachten in 2014 en 2015. K. zou volgens de officier bij een bende horen die voort is gekomen uit de organisatie van de in 2014 geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet K. als schakel tussen de opdrachtgevers en uitvoerders van liquidaties. Hij zou moordopdrachten hebben aangenomen en zette die vervolgens uit naar derden die de liquidaties daadwerkelijk uitvoerden. Een soort ‘moordmakelaar’ in de ogen van de aanklagers. Volgens het OM had K. ‘geen enkel respect’ voor het leven van zijn slachtoffers.

Het gaat om meerdere Mocro Maffia liquidaties die gelinkt zijn aan een conflict tussem bepaalde groepen in Amsterdam. Eén van de moorden was een vergismoord waarbij de onschuldige Stefan Regalo Eggermont werd doodgeschoten. Hij had de pech in hetzelfde type auto te rijden als het beoogde doelwit, de inmiddels tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L.

In het liquidatieproces staan in totaal negen verdachten terecht. Het meeste bewijs kreeg justitie in handen na het kraken van versleutelde PGP berichten. De officier van justitie heeft tot levenslang geëist tegen de verschillende verdachten. De rechtbank zal naar verwachting in januari 2022 uitspraak doen.