De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Vermeend moordmakelaar reeks Mocro Maffia liquidaties Amsterdam legt verklaringen af na eis levenslang

De vermeend moordmakelaar Iliass K. heeft besloten om verklaringen af te leggen na een levenslange eis voor betrokkenheid bij een reeks Mocro Maffia liquidaties.

De verdachte heeft zich vanaf zijn aanhouding beroepen op zijn zwijgrecht en weigerde te verklaren. Vorige week werd duidelijk dat K. toch van plan is om te praten. Tijdens de rechtszaak vandaag bleek dat hij inderdaad verklaringen heeft afgelegd over betrokkenen. Het gaat onder meer om de schutters die al terechtstaan in het grote liquidatieproces. Daarnaast heeft K. ook verklaringen afgelegd over personen die nog niet door justitie in staat van beschuldiging zijn gesteld inzake de reeks liquidaties. Wat de verklaringen precies zijn, en over wie, is nog niet bekend. De strafzaak loopt door de nieuwe ontwikkelingen vertraging op.

Tegen de Amsterdammer werd op 25 mei een levenslange gevangenisstraf geëist voor het aansturen van drie liquidaties in 2014 en het geven van zeker twee niet uitgevoerde moordopdrachten in 2014 en 2015. K. zou volgens de officier bij een bende horen die voort is gekomen uit de organisatie van de in 2014 geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet K. als schakel tussen de opdrachtgevers en uitvoerders van liquidaties. Hij zou moordopdrachten hebben aangenomen en zette die vervolgens uit naar derden die de liquidaties daadwerkelijk uitvoerden. Een soort ‘moordmakelaar’ in de ogen van de aanklagers. Volgens het OM had K. ‘geen enkel respect’ voor het leven van zijn slachtoffers.

Het gaat om meerdere Mocro Maffia liquidaties die gelinkt zijn aan een conflict tussem bepaalde groepen in Amsterdam. Eén van de moorden was een vergismoord waarbij de onschuldige Stefan Regalo Eggermont werd doodgeschoten. Hij had de pech in hetzelfde type auto te rijden als het beoogde doelwit, de inmiddels tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L.

In het liquidatieproces staan in totaal negen verdachten terecht. Het meeste bewijs kreeg justitie in handen na het kraken van versleutelde PGP berichten. De verwachting was dat de rechtbank eind augustus uitspraak zou doen maar dat wordt nu naar verwachting later in het jaar. Er is nog geen datum bekend.