© Politie

Vermeende rechterhand Taghi bedreigde Van den Heuvel vanuit cel: ‘die hond moet boeten’

De vermeende rechterhand van Ridouan Taghi, Saïd R., zou vanuit de gevangenis in Colombia journalist John van den Heuvel met de dood hebben bedreigd.

Dat schrijft Nu.nl op basis van inzage in stukken die recent zijn toegevoegd aan het dossier. Het gaat om berichten uit augustus 2020, een half jaar na de aanhouding van de gezochte verdachte. R. werd na veel recherchewerk uiteindelijk aangetroffen in een appartement in Medellin (Colombia). Na zijn aanhouding werd hij vastgezet en nu blijkt dat R. vermoedelijk vanuit de cel communiceerde. Het ging onder meer om John van den Heuvel.

‘Daarom die hond John moet boeten’, aldus R. in één van de berichten verstuurd met een pgp-telefoon. Een ander persoon antwoord daar vervolgens op met: ‘Ja broer, echt een vieze vieze hond maar moet gewoon hard aanpakken.’ Aanleiding zou contact tussen Van den Heuvel en een criminele rivaal van R. en de organisatie zijn.

Het Marengo-proces draait rond Ridouan Taghi die verdacht wordt van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel.