© Justitie

Vermeende voortvluchtige huurmoordenaar Gerel P. met mogelijke link groep Taghi aangehouden in Brazilië

De voortvluchtige Gerel P. die nog 20 jaar uit moet zitten voor een dubbele poging tot liquidatie, is in Brazilië aangehouden.

Dat melden Braziliaanse media. De man is al sinds 2017 voortvluchtig en is in Nederland inmiddels veroordeeld tot een langdurige gevangenisstraf voor een dubbele moordpoging in Noordeloos. P. wordt door justitie gezien als een huurmoordenaar die gelinkt zou zijn aan de criminele organisatie rond Ridouan Taghi. Naast de dubbele liquidatiepoging wordt P. door het OM verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie op spyshopmedewerker Ronald Bakker in september 2015.

Op 10 december 2016 troffen voorbijgangers in een weiland bij Noordeloos twee zwaargewonde mannen aan. De slachtoffers blijken meerdere keren te zijn beschoten. De politie stelt direct een groot onderzoek in naar de dubbele poging tot liquidatie. De 37-jarige P. komt hierbij in beeld als mogelijke schutter.

Volgens de rechtbank is P. ‘zeer precies en planmatig te werk gegaan’. Hij had de slachtoffers een PGP-telefoon gegeven en die dag een afspraak met de twee gemaakt. In Utrecht zijn de mannen bij P. in de Audi gestapt waarna ze reden naar Noordeloos. Eenmaal gearriveerd moesten de twee uitstappen en trok P. zonder aanleiding een vuurwapen en schoot. Het is een wonder dat de slachtoffers de aanslag hebben overleefd. Eén van de mannen is in zijn hoofd geschoten waarna P. nog drie keer op hem schoot. De andere slachtoffer raakte ook levensbedreigend gewond toen hij probeerde weg te rennen en werd beschoten.

Een paar dagen na de poging tot liquidatie is P. gevlucht naar Suriname. Wanneer zijn vriendin naar het Zuid-Amerikaanse land afreist wordt direct contact gezocht met justitie in Paramaribo. Die houden P. vervolgens aan en hij wordt overgebracht naar de gevangenis in de hoofdstad. Op 17 maart weet hij met geweld uit de gevangenis te ontsnappen.