Vermiste Mexicaanse jongeren onderweg naar festival opgedoken in video moordpartij sicarios ‘El Mayo’ Zambada

Het Openbaar Ministerie in de staat Jalisco, Mexico, heeft sterke vermoedens dat vijf vermiste jongeren mogelijk zijn geïdentificeerd in een schokkende video van een moordpartij gelinkt aan El Mayo Zambada.

De autoriteiten zijn momenteel bezig met een diepgaand onderzoek naar de beelden, die herinneringen oproepen aan het lot van de verdwenen vriendengroep. Familieleden van de vermiste jongeren hebben aangegeven dat de kleding van de personen op de video overeenkomt met wat hun dierbaren droegen.

De vijf jongeren waren onderweg naar een festival in Lagos de Moreno in de staat Jalisco toen ze plotseling van de radar verdwenen. Het gebied waar ze als vermist werden opgegeven, staat bekend om het brute geweld dat wordt gepleegd door drugskartels. Het verdwijnen van de jongeren heeft geleid tot een grootschalige zoekoperatie. Eerder dook er een foto op van de jongens, vastgebonden en met zichtbare verwondingen in hun gezicht.

De inhoud van de video doet vermoeden dat de verdwijning van de vriendengroep verband houdt met het aanhoudende drugsgeweld in Jalisco. Op de videobeelden zijn meerdere levenloze lichamen te zien, en er is een fragment waarin een jongen een weerloos lichaam met een baksteen lijkt te mishandelen. Kort daarna lijkt dezelfde persoon betrokken te zijn bij het onthoofden van een individu dat sterk lijkt op een lid van de vermiste groep.

Luis Méndez Ruiz, de openbaar aanklager, sluit niet uit dat de jongens in de video daadwerkelijk de vermiste personen zijn. “Deze video en de informatie die via sociale media is verspreid, maken nu integraal deel uit van het lopende onderzoek”, aldus Méndez. De kleding die de jongeren op de beelden dragen, komt overeen met eerdere vrijgegeven foto’s van de vermisten.

De autoriteiten hebben invallen gedaan in gebouwen die qua omgeving overeenkomen met de locatie op de video. Bij een van deze panden werd bloed en schoeisel op de grond aangetroffen. “Dit suggereert dat de vijf jongeren mogelijk op deze plek zijn geweest”, meldt het Openbaar Ministerie.

De video bevat een watermerk met de tekst “Puro MZ”. Dit wordt vermoedelijk in verband gebracht met El Mayo Zambada, een vooraanstaande figuur binnen het Sinaloakartel, dat een bloedige rivaliteit aangaat met het Nieuwe Generatie Kartel, dat eveneens actief is in de drugssmokkel en -handel in de regio. De autoriteiten zetten hun inspanningen voort om de waarheid achter deze verontrustende zaak te ontrafelen.

Wie is El Mayo Zambada?

Joaquín “El Mayo” Zambada García, geboren op 1 maart 1948, is een Mexicaanse drugshandelaar en vermeende leider van het Sinaloa-kartel, een van de meest invloedrijke en beruchte drugskartels ter wereld. Hij staat bekend onder de bijnaam “El Mayo.”

El Mayo Zambada wordt verondersteld een belangrijke figuur te zijn binnen het Sinaloa-kartel en wordt vaak beschouwd als een van de meest invloedrijke personen in de Mexicaanse drugshandel. Hij wordt verondersteld te opereren in de schaduw van andere prominente leiders van het kartel, zoals Joaquín “El Chapo” Guzmán, en wordt vaak beschreven als een strategisch denker en een bedreven onderhandelaar.

Zambada is betrokken geweest bij verschillende criminele activiteiten, waaronder drugssmokkel, witwassen van geld en het onderhouden van connecties met andere criminele organisaties over de hele wereld. Hij wordt gezocht door zowel de Mexicaanse als de Amerikaanse autoriteiten in verband met zijn vermeende criminele activiteiten.

Zambada’s precieze rol en positie binnen het Sinaloa-kartel zijn soms onduidelijk vanwege de geheimzinnigheid die vaak gepaard gaat met de onderwereld van de drugshandel. Er zijn verschillende rapporten en theorieën over zijn betrokkenheid en invloed, maar vanwege de aard van zijn activiteiten is veel informatie niet officieel bevestigd.