Verzoek afgewezen van man die als tiener 241 jaar cel kreeg voor een beroving

Het verzoek van een Amerikaanse man die in 1996 maar liefst 241 jaar cel opgelegd kreeg voor een beroving is door het hooggerechtshof afgewezen. De straf blijft staan en de man komt pas op 112-jarige leeftijd in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Gedetineerde Bobby Bostic kreeg op 16-jarige leeftijd een belachelijk hoge straf opgelegd voor gewelddadige beroving. Er zijn mensen neergeschoten en daarna werd een vrouw beroofd en enige tijd gegijzeld/ontvoerd. Met het gestolen geld zou Bostic met een vriend wiet hebben gekocht.

De Amerikaanse rechter heeft alle afzonderlijke misdaden zoals de beroving, ontvoering, het kopen wiet enzovoorts bij elkaar opgeteld en is zo tot de belachelijk hoge straf gekomen. Wat het nog erger maakt is het feit dat de veroordeelde man destijds een tiener was. Om iemand zoveel straf te geven voor een beroving slaat nergens op en maakt wel duidelijk waarom de Amerikaanse gevangenissen zo vol zitten.

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft het verzoek van Bostic en zijn advocaat verworpen. Waarom de zaak niet in behandeling wordt genomen is niet bekendgemaakt. Meerdere magistraten hebben aangegeven de straf belachelijk hoog te vinden maar kennelijk is het hooggerechtshof het daar niet mee eens. Een verkapte levenslange celstraf voor een diefstal is te bizar voor woorden. Maar ja, only in America the land of the free!