© Politie

VIDEO: 25 miljoen euro in beslag bij invallen witwassen drugsgeld via money transfers tussen Suriname en Nederland

In een onderzoek naar ondergronds bankieren en witwassen via money transfers tussen Suriname en Nederland is beslag gelegd op panden van ruim 25 miljoen euro.

Het gaat om een onderzoek naar het op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van crimineel geld, vermoedelijk afkomstig uit de cocaïnehandel. De politie is de verdachten op het spoor gekomen door informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) en de Financial Intelligence Unit (FIU). Bij de actie zijn zes woningen en twee bedrijfspanden doorzocht. De politie heeft beslag gelegd op zo’n tientallen panden (42 woningen), waaronder appartementen van boven de miljoen euro in Rotterdam. De woningen hebben in totaal een geschatte waarde van om en nabij de 25 miljoen euro.

De politie heeft vijf verdachten aangehouden. Drie daarvan, mannen van 45, 49 en 73 jaar oud, zijn gelinkt aan een geldtransactiekantoor dat zich van oorsprong richt op money transfers tussen Suriname en Nederland. Het onderzoek richt zich op criminele geldstromen die via dit bedrijf zouden plaatsvinden. De 49-jarige verdachte heeft zich volgens een woordvoerder van de politie vermoedelijk jarenlang schuldig gemaakt aan ondergronds bankieren. Hierbij zou hij gebruik hebben gemaakt van een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname. Hij wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte. Vier verdachten blijven voorlopig vastzitten. Het onderzoek is nog in volle gang.