VIDEO: 4800 kilo hasj, 1962 kilo cocaïne en 50 aanhoudingen bij oprollen criminele organisatie

Beelden van een grote actie tegen een drugsbende betrokken bij onder meer grootschalige handel in en smokkel van hasj en cocaïne.

De Spaanse politie heeft met de hulp van autoriteiten uit Portugal, Frankrijk en Groot-Brittannië in totaal 50 personen gearresteerd in een grote drugsoperatie genaamd ‘Operatie Castle’. De operatie heeft geleid tot de inbeslagname van 4.800 kilogram aan hasj en 1.962 kilogram cocaïne.

De actie begon in 2022 toen de politie op de hoogte kwam van een criminele organisatie die gevestigd zou zijn in Huelva en Campo de Gibraltar en banden zou hebben met Portugal. Deze organisatie zou verantwoordelijk zijn geweest voor het grootste deel van de smokkel van drugs via boten in heel Spanje.

Tijdens het onderzoek onderschepten de agenten drie partijen hasj. Een daarvan werd gevonden bij de monding van de rivier Guadiana, een andere tussen Algeciras en Tarifa en de derde in de rivier de Guadalquivir. In totaal werd er 4.800 kilogram aan hasj gevonden en werden er 4 leden van de organisatie gearresteerd.

Bovendien heeft de Guardia Civil een cocaïne-lijn verijdeld, toen een andere criminele organisatie uit Gran Canaria zich ermee wilde bemoeien, nadat de criminele organisatie op het vasteland van Spanje was ontmanteld.

De Spaanse politie heeft deze operatie gezien als een grote stap in de strijd tegen de drugshandel in het land en de internationale samenwerking tussen verschillende autoriteiten toont aan dat de georganiseerde misdaad niet kan opereren zonder consequenties.