VIDEO: 7200 kilo hasj in beslag bij actie tegen misdaadclan die smokkelde met pleziervaartuigen
© YouTube

VIDEO: 7200 kilo hasj in beslag bij actie tegen misdaadclan die smokkelde met pleziervaartuigen

Beelden van een actie in Spanje tegen een misdaadclan en onder meer de inbeslagname van ruim 7200 kilo hasj.

De Spaanse Guardia Civil en de douane van de Spaanse belastingdienst hebben met succes een drugsoperatie uitgevoerd en een criminele organisatie ontmanteld. De acties vormen het resultaat van nauwe samenwerking tussen beide instanties in de strijd tegen drugshandel aan de kust van Huelva.

Operatie Kronos II ging van start in november vorig jaar, nadat uit onderzoek was gebleken dat er aanzienlijke hoeveelheden drugs via de kust van Huelva werden binnengesmokkeld, met name in de steden Ayamonte en Isla Cristina.

Deze georganiseerde criminele groep gebruikte pleziervaartuigen om hasjpakketten te transporteren, die verborgen waren in een dubbele bodem. Na aankomst aan land werden de drugs per terreinwagen vervoerd naar opslagplaatsen in de buurt, waar ze werden bewaard voordat ze verder werden gedistribueerd. De drugs werden vaak verstopt in ondergrondse schuilplaatsen of in woningen dicht bij de kust.

Gedurende een reeks gecoördineerde operaties wisten de autoriteiten vijf drugstransporten te verhinderen. In totaal werd er 7,2 ton hasj in beslag genomen, waarvan 2,6 ton werd onderschept tijdens operaties in april en mei.

Het onderzoek leidde de autoriteiten naar de verantwoordelijken voor deze criminele activiteiten, die naar verluidt deel uitmaakten van een bekende familieclan in Ayamonte.

Na maanden van onderzoek en analyse van verzamelde informatie, en nadat de vermeende betrokkenheid van de organisatieleden was vastgesteld, werd de operatiefase ingeluid. Op 27 juni werden in de vroege ochtend, na goedkeuring van het Openbaar Ministerie in Ayamonte, veertien invallen uitgevoerd in woningen en opslagruimtes (zeven in Ayamonte, vijf in Isla Cristina en twee in Villablanca). Tijdens de invallen werden acht personen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij criminele organisaties en drugshandel.

Tijdens de doorzoekingen werden diverse voorwerpen in beslag genomen, waaronder twee karabijnen, een luchtdrukpistool, een taser, tien luxe horloges, nachtzichtapparatuur, bewakingssystemen, frequentiedetectoren, tracking-beacons en €17.075,- aan contant geld in verschillende coupures.

Bovendien werden in totaal vijftien pleziervaartuigen en veertien voertuigen in beslag genomen, waarvan er drie gestolen bleken te zijn. De voertuigen zijn inmiddels teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Het onderzoek wordt voortgezet door de douane en de Guardia Civil, en verdere arrestaties worden niet uitgesloten. Deze succesvolle operatie toont opnieuw de vastberadenheid van de Spaanse autoriteiten om drugshandel aan te pakken en de veiligheid in de regio te waarborgen.