VIDEO: Bendelid beruchte MS-13 gezocht voor dubbele liquidatie gepakt bij actie in Spanje

VIDEO: Bendelid beruchte MS-13 gezocht voor dubbele liquidatie gepakt in Spanje

In een gezamenlijke inspanning van internationale politiesamenwerking is een voortvluchtig lid van de beruchte criminele bende Mara Salvatrucha (MS-13) gearresteerd op de luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas in Spanje.

De arrestatie volgde op een arrestatiebevel (code Rood) van Interpol voor zijn betrokkenheid bij een dubbele moord in El Salvador, waarvoor 84 jaar gevangenisstraf wordt geëist.

De voortvluchtige, een lid van de bende die opereerde vanuit de Salvadoraanse gemeente Teotepeque, werd opgewacht door agenten van de Nationale Politie bij zijn aankomst vanuit Ecuador. Mechanismen voor politiesamenwerking, zoals het Atenas-netwerk, maakten deze succesvolle arrestatie mogelijk.

Het onderzoek begon met informatie over de mogelijke aankomst van de voortvluchtige in Spanje, ontvangen via internationale samenwerking en het Atenas-netwerk. Het rode bericht van Interpol was uitgevaardigd voor de misdaden van moord en diefstal in El Salvador.

De verdachte wordt beschuldigd van betrokkenheid bij een gruwelijke dubbele moord in El Paraíso, El Salvador, in augustus 2022. Samen met zes andere bendeleden viel hij twee slachtoffers aan in hun huizen, bond hun handen en voeten vast, en executeerde hen in een afgelegen gebied.

Het succes van deze arrestatie benadrukt de effectiviteit van internationale politiesamenwerking in de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit. Het Atenas-netwerk, geïnspireerd door de baanbrekende ervaring van de Nationale Politie, toont aan hoe nauwe samenwerking tussen verschillende landen cruciaal is om de georganiseerde misdaad aan te pakken.

Het onderzoek, uitgevoerd door de afdeling Vluchtelingenlocaties met steun van het Algemeen Informatiecommissariaat en het Atenas-netwerk, illustreert de waarde van dergelijke samenwerkingsverbanden. Door gezamenlijke inspanningen kunnen criminele activiteiten op internationaal niveau effectief worden bestreden.

De arrestatie van dit voortvluchtige Mara Salvatrucha-lid toont aan dat de internationale gemeenschap vastberaden is om degenen die zich schuldig maken aan ernstige misdaden ter verantwoording te roepen, waar ze zich ook bevinden.