VIDEO: Beruchte gezochte Turkse drugsbaas in rolstoel Urfi Çetinkaya aangehouden in villa

Een beruchte gezochte Turkse drugsbaas in rolstoel is bij een actie aangehouden in een villa in Istanbul.

Het gaat om drugsbaas Urfi Çetinkaya, die internationaal gesignaleerd stond bij Interpol. Hij is opnieuw gearresteerd en in hechtenis genomen. Çetinkaya, die in een rolstoel zit na een schietpartij met de politie in 1988, werd opgepakt samen met vijf anderen op een adres in Sarıyer, Istanbul. 

De beruchte drugsbaas werd gezocht voor een reeks misdrijven, waaronder de import, productie en handel van verdovende middelen en stimulerende middelen zonder vergunning. In 2003 werd er in Istanbul 577 kilogram acetylanhydride, 159 kilogram morfine en 617 kilogram heroïnebasis in beslag genomen. In 2013 werd er 159 kilogram heroïne in Rize en 103 kilogram heroïne in Artvin in beslag genomen die in verband werden gebracht met Çetinkaya. Hij is eerder veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf in Turkije en heeft twee aanhoudingsbevelen openstaan bij Interpol.

Çetinkaya heeft een opmerkelijk verleden en werd al eerder gezocht na de militaire staatsgreep van 12 september 1980. Hij werd beschuldigd van smokkel en wapensmokkel en werd in 1988 neergeschoten door de politie, waardoor hij in een rolstoel terechtkwam. Hij werd ook in 1991 in Spanje gearresteerd vanwege het bezit van 46 kilogram heroïne en was betrokken bij verschillende drugoperaties, waaronder de Matador en Last Tango. Çetinkaya wordt beschuldigd van het aan het hoofd staan van een groot heroïne imperium met een omzet van 2 miljard dollar.

In januari 2022 werd de “Pablo Escobar” van Spanje gearresteerd en verklaarde de Policia Nacional dat de organisatie was ontmanteld en dat de gearresteerde persoon gelinkt kon worden aan Çetinkaya. De twee hadden elkaar ontmoet in Istanbul in juli en september 2022.

De arrestatie van Çetinkaya is een belangrijke stap in de strijd tegen drugshandel in Turkije en Europa. De Turkse autoriteiten zullen nu verder onderzoek doen naar zijn activiteiten en zijn betrokkenheid bij andere criminele activiteiten.