© Twitter

VIDEO: Colombiaanse drugsbaas loopt zo gevangenis uit en ontsnapt na betalen miljoenen cash

Een Colombiaanse drugsbaas is met hulp van cipiers en functionarissen ontsnapt uit een gevangenis.

Het gaat om Juan Castro Estupiñán alias ‘Matamba’, een kopstuk van Clan del Golfo. De drugsbaas zat in de La Picota gevangenis in Bogota op verdenking van drugshandel en witwassen. Hij zat al bijna een jaar in de gevangenis en was in afwachting van mogelijke uitlevering, tot afgelopen vrijdag. Matamba wist met hulp van binnenuit de gevangenis te ontsnappen.

Volgens de Colombiaanse autoriteiten liep de drugsbaas zo de gevangenis uit zonder een schot te lossen of gevaarlijke capriolen uit te halen. Gekleed in een uniform van een cipier liep Matamba zijn vrijheid tegemoet. Direct na de ontsnapping is er een groot onderzoek gestart. Hierbij is een medewerker van de gevangenis aangehouden.

Er zijn stappen genomen door het ministerie van Justitie en de directeur en 56 andere functionarissen zijn onmiddellijk geschorst. Er zijn signalen dat de crimineel tussen de 4 en 5 miljoen euro heeft betaald om te kunnen ontsnappen. Het geld zou onder meer aan de directeur betaald zijn. De Verenigde Staten willen de drugsbaas veroordelen en zijn mogelijke uitlevering aan het land zou te maken kunnen hebben met zijn behoefte om koste wat kost zo snel mogelijk te ontsnappen. Er is een onderzoek gaande en de Colombiaanse autoriteiten hebben een klopjacht gestart.

Drugsbaas Matamba, de nummer twee in Clan del Golfo. © Colombia Politie

Matamba wordt gezien als de op één na belangrijkste man in de Clan del Golfo. Het kartel heeft connecties met verschillende criminele organisaties, waaronder het Jalisco Nieuwe Generatie-kartel (CJNG) in Mexico. De drugsbaas werd vorig jaar in mei gepakt en vastgezet.