VIDEO: Crimineel netwerk betrokken bij smokkel en witwassen 100 miljoen cash in koffers Dubai ontmanteld

De Britse politie heeft een crimineel netwerk ontmanteld dat betrokken zou zijn bij de smokkel en het witwassen van ruim 100 miljoen in Dubai.

De National Crime Agency heeft een crimineel netwerk van geldkoeriers ontmanteld die meer dan £100 miljoen witgewassen hebben door het naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten te smokkelen. Elf koeriers zijn veroordeeld na schuldig bevonden te zijn in het proces. Het netwerk smokkelde meer dan £104 miljoen van het VK naar Dubai tijdens 83 afzonderlijke reizen tussen november 2019 en oktober 2020. Het werd geleid door Abdullah Alfalasi, die in juli vorig jaar een gevangenisstraf van meer dan negen jaar kreeg.

Het witwassen van zulke grote hoeveelheden geld stelt georganiseerde criminelen en corrupte elites in staat om hun onrechtmatig verkregen winsten schoon te maken of te verbergen, aldus Adrian Searle, directeur van het National Economic Crime Centre in de NCA. Geldkoeriers werken doorgaans namens internationale controllersnetwerken, waardoor de bron van het geld moeilijk te traceren is.

De koeriers, die ongeveer £3.000 per reis betaald kregen, communiceerden via een Whatsapp-groep genaamd ‘Sunshine and lollipops’. Ze werden op businessclass-vluchten geboekt vanwege de extra bagage-allowance. Tara Hanlon, die in juni 2021 werd veroordeeld, informeerde een andere koerier over de operatie. De koerier reisde in augustus en september 2020 drie keer van Heathrow naar Dubai en checkte 18 koffers in die £6,8 miljoen bevatten.

Beatrice Auty, die werd gearresteerd na een inval van de NCA in mei 2021, reisde tweemaal dezelfde route in juli en augustus van dat jaar en checkte zeven koffers in met £3,4 miljoen. Auty was betrokken bij de logistieke regelingen voor nog eens 16 reizen, hielp bij het inpakken van geld in koffers, vergezelde reizigers naar Heathrow en verzamelde lege koffers toen ze terugkwamen, zodat ze opnieuw konden worden gebruikt.