De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie

VIDEO: Meer info en beelden gedeeld van martelkamers onderwereld ontdekt na hack Encrochat

De politie heeft meer informatie en beelden gedeeld van invallen bij verdachten die martelkamers in zeecontainers hadden in Wouwse Plantage.

De recherche kwam de verdachten op het spoor na het hacken van Encrochat. Door de hack konden agenten live meelezen met berichten van criminelen. Tijdens de actie bleek dat een groep criminelen vermoedelijk beschikking had over containers waarin martelkamers waren gebouwd. De politie besloot verder onderzoek in te stellen naar de personen die de verontrustende berichten verstuurden.

In april van dit jaar startte de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid een onderzoek naar een 40-jarige man uit Den Haag die verdacht werd van betrokkenheid bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. ‘Hij leidde een bestaan onder de radar, maar uit ons financieel onderzoek bleek dat hij vermoedelijk een loods in Wouwse Plantage in gebruik had’ aldus een woordvoerder van de politie.

In onderschepte berichten werden foto’s verstuurd van een loods en een zeecontainer waarin een tandartsstoel stond, met riemen aan de armleuningen en voetensteun. Er werd gesproken over ontvoeren en martelen: ‘als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen’, ‘maar die hond is spoorloos’. De loods werd aangeduid als ‘EBI’ (dat is de Extra Beveiligde Inrichting in Vught) en ‘behandelkamer’. De aanstaande ontvoeringen leken volgens de politie met grote precisie te worden voorbereid: er waren meerdere ‘teams’ en een ‘OT’ (observatieteam). Verder werden er wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelwerende vesten geregeld.

De politie nam de loods in Wouwse Plantage onder observatie en vanaf midden april werden een aantal mannen bijna dagelijks gezien. De verdachten waren voornamelijk aan het klussen. Eén van hen, een 44-jarige man uit Nieuwegein, had ook ontmoetingen met de hoofdverdachte uit Den Haag en zijn 43-jarige handlanger uit Rotterdam. De combinatie van onderschepte Encrochat-berichten en observaties van de ontmoetingen van de verdachten, leidde tot identificatie door de politie.

Uit de berichten bleek ook dat de groep een tweede loods. Het pand stond naast de A16 en werd gebruikt als soort uitvalbasis. Het criminele arrestatieteam wilde er snelle auto’s, wapens en kogelwerende vesten opslaan. Uit de chatberichten leidde de politie af wie beoogde slachtoffers waren. Zij werden gewaarschuwd en doken direct daarna onder. Daardoor, en dankzij permanent cameratoezicht in en nabij de loods, voorkwam de politie voorbereide ontvoeringen, gijzelingen en andere ernstige geweldsmisdrijven. Toen de cellen nagenoeg klaar leken, werd besloten in te grijpen en op 22 juni vielen agenten op dertien locaties binnen en hielden meerdere verdachten aan.

De ruimten in de containers waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. In elk van de cellen waren aan het plafond en op de vloer handboeien aangebracht. Verder stond er alleen een chemisch toilet. In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel. In één van de zeecontainers lag een partij politiekleding, kogelwerende vesten en zwaailichten. In een andere zeecontainer stonden tassen met voorwerpen die vermoedelijk bestemd waren om slachtoffers mee te martelen of in elk geval onder druk te zetten. Het ging onder meer om een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken die over het hoofd getrokken kunnen worden. Ook werd bij de doorzoeking van een woning in Rotterdam 24 kilo MDMA aangetroffen.

In de loods in Wouwse Plantage stonden drie gestolen bestelbusjes en twee snelle BMW’s. In een naastgelegen ruimte was een zit- en slaapgelegenheid ingericht, vermoedelijk voor bewakers. In de loods in Rotterdam troffen agenten zeven handvuurwapens en een automatisch aanvalsgeweer, een Chinese variant op de Kalasjnikov AK-47, aan. In totaal werden bij de invallen en doorzoekingen 25 wapens aangetroffen.

De zes mannen zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld op verdenking van voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing en deelname aan een criminele organisatie. Twee verdachten zijn tevens in bewaring gesteld voor wapenbezit. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag hun gevangenhouding voor 90 dagen bevolen.