VIDEO: Miljoenen cash gepakt bij oprollen drugsbende in onderzoek grootschalige handel wiet

Bij een grote internationale actie is een drugsbende opgerold die betrokken zou zijn bij de grootschalige handel in wiet.

Het gaat om een operatie van de Spaanse Guardia Civil, Europol en het Duitse Strafbureau (Landescriminalamt) van Hamburg. Tijdens de actiedag in mei jongstleden werden er zeker 50 invallen verricht in Spanje en de Duitse stad Hamburg. Hierbij werden 44 personen met de Chinese, Spaanse, Marokkaanse en Duitse nationaliteit aangehouden. Voor 19 andere verdachten zijn er arrestatiebevelen uitgevaardigd. De politie heeft bij de invallen voor meer dan 4 miljoen euro aan contanten, juwelen en 23 luxe voertuigen in beslag genomen.

De modus operandi die door de criminele organisatie werd gehanteerd, bestond uit het verplaatsen van grote hoeveelheden contant geld via een geavanceerd ondergronds (Hawala) banksysteem. Georganiseerde criminele groepen kunnen betalingen doen, geld ontvangen en zelfs hun opbrengsten laten witwassen door dit internationaal gestructureerde financiële netwerk. Betrokkenen haalden fysiek geld rechtstreeks op bij criminele organisaties. Deze grote hoeveelheden contant geld werden vervoerd in voertuigen die waren uitgerust met verborgen compartimenten en ingevoerd in een gemeenschappelijke cashpool, die verspreid was over verschillende internationale locaties.

Het illegale financieringssysteem was grotendeels gebaseerd op geld dat werd gegenereerd in de illegale drugshandel, waarbij een deel van de organisatie wekelijks tot 200 kilo hasj en wiet vanuit Spanje naar andere delen van Europa smokkelde. Bij de doorzoekingen nam de politie 98 kilo wiet in beslag genomen, en een paar dagen later nog eens 123 kilo. In totaal is er 650 kilo wiet gedurende het lopende onderzoek gepakt die gelinkt wordt aan de bende.