VIDEO: Nederlandse en Belgische kopstukken drugsbende gepakt bij invallen villa’s Marbella

In de Spaanse kuststad Marbella zijn de leiders van een drugsbende met een link naar Nederland gepakt bij invallen in villa’s.

Het gaat volgens een woordvoerder van de Guardia Civil om twee leiders van een criminele organisatie. De kopstukken zijn afkomstig uit Nederland en België. Naast invallen in Marbella zijn er ook doorzoekingen verricht in Nederland en België. Daarbij werden nog eens zeven verdachten aangehouden.

De organisatie zou betrokken zijn bij de grootschalige smokkel van cocaïne. Het gaat om zeker 3850 kilo in vier containers die de drugsbende via Antwerpen en Rotterdam probeerde te smokkelen. De drugs waren afkomstig uit Brazilië en werden verstopt tussen reguliere ladingen.

De invallen en aanhoudingen volgen op een gezamenlijke operatie van de Spaanse, Nederlandse en Belgische politie. Het onderzoek werd in 2020 gestart na de onderschepping van 556 kilo cocaïne in een lading sojameel. Daarna werden nog meer grote partijen onderschept gelinkt aan de bende.

Na uitgebreid onderzoek kreeg de politie de leiders in beeld. De mannen bleken te verblijven in luxe villa’s in Marbella. Bij de doorzoekingen van die woningen zijn naast 2800 kilo cocaïne ook onder meer dure auto’s en gegevensdragers aangetroffen en in beslag genomen. De verdachten zitten vast en het onderzoek wordt voortgezet.