© Politie

VIDEO: Nederlandse politie maakt zich zorgen over toename 3D-geprinte vuurwapens

De politie in Nederland maakt zich zorgen over de toename van 3D-geprinte vuurwapens.

Vorig jaar zijn in Nederland in veertien onderzoek 3D-geprinte vuurwapens en 3D-geprinte onderdelen aangetroffen en in beslag genomen. Ook dit jaar zouden ze al zijn aangetroffen, meldt de politie. De jaren daarvoor was er nauwelijks sprake van het aantreffen van dit soort wapens. Ook ontdekte de politie werkplaatsen waar op grote schaal wapens geprint konden worden.

De meest aangetroffen variant van een 3D-geprint vuurwapen is niet betrouwbaar. Dit hebben zelfbouw van een aantal wapens en diverse schietproeven met in beslag genomen vuurwapens aangetoond. Er traden meerdere storingen en mankementen op. De voornaamste redenen zijn de productiefouten en het falende materiaal. Bij 3D-geprinte vuurwapens onderkent de politie dat niet alleen criminele netwerken, maar ook andere groepen interesse kunnen vormen vanwege de toegankelijkheid van deze vuurwapens. In vergelijking tot conventionele vuurwapens hoeft er bij deze vuurwapens geen sprake te zijn van tussenkomst van handelaren die vuurwapens uit het buitenland halen. Daarom is het noodzakelijk om de toegang tot deze wapens zoveel mogelijk tegen te gaan.

Uit het onderzoek bleek verder dat de 3D-geprinte wapens niet erg betrouwbaar zijn in gebruik. Dit hebben zelfbouw van een aantal wapens en diverse schietproeven met in beslag genomen vuurwapens aangetoond. Er traden meerdere storingen en mankementen op. De voornaamste redenen zijn de productiefouten en het falende materiaal.