© Politie

VIDEO: Politie dreigt beelden online te zetten verdachten geweld demonstranten KOZP Sinterklaasintocht

De politie gaat beelden delen van verdachten gezocht voor ongeregeldheden in Staphorst rond een demonstratie van KOZP bij de Sinterklaasintocht.

In Opsporing Verzocht is bekendgemaakt dat de gezochte personen tot dinsdag krijgen om zich te melden. Doen ze dat niet dan worden herkenbare beelden online en op televisie getoond. De personen worden verdacht van geweld tegen de demonstranten.

De politie was massaal aanwezig om alles in goede banen te leiden, maar greep niet in toen de demonstranten ernstig werden belaagd. Met eieren werden ze bekogeld en bedreigd door de daders. Ondanks de aanwezigheid van agenten werd besloten om niet in te grijpen. De Mobiele Eenheid die zou zijn opgeroepen werd volgens de politie gehinderd door tractoren en kraaienpoten.

Volgens de politie grepen de agenten bij de afrit niet in om escalatie te voorkomen. De inschatting was dat de demonstranten en waarnemers voor hun veiligheid het beste in hun auto konden blijven. Dat was duidelijk niet het geval en de bedreigers en aanvallers konden zodoende hun gang gaan. De politie zegt het oprecht te betreuren dat het grondrecht van de KOZP-demonstranten om te demonstreren is geschonden. Er is een onderzoek gaande naar alle ongeregeldheden en het geweld.