VIDEO: Zeiljacht vol met blokken cocaïne 'Ndrangheta en Balkan kartel onderschept
© YouTube

VIDEO: Zeiljacht vol met blokken cocaïne ‘Ndrangheta en Balkan kartel onderschept

Bij een grote operatie is een zeiljacht vol met blokken cocaïne gelinkt aan de ‘Ndrangheta en Balkan kartel onderschept.

Europol heeft samen met de Spaanse Guardia Civil en wetshandhavingsautoriteiten uit Kroatië, Italië en Servië samengewerkt om een criminele organisatie te ontmantelen die grote hoeveelheden cocaïne smokkelde van Zuid-Amerika naar de EU via de Canarische Eilanden.

Het onderzoek, dat begon in maart 2022, identificeerde een aanzienlijke dreiging van criminele organisaties die nauw samenwerken en leden voor langere perioden naar verschillende locaties sturen om grootschalige drugssmokkel mogelijk te maken.

Een Pools geregistreerd vaartuig met een tijdelijke basis in de Canarische Eilanden werd in de gaten gehouden. Twee personen, een Italiaanse burger met banden met de Italiaanse ‘Ndrangheta en een Kroatische burger verbonden met het Balkan Kartel, onderhielden het vaartuig met een luxe levensstandaard, ondanks het ontbreken van een professionele activiteit.

Het vaartuig werd nauwlettend gevolgd en maakte onregelmatige reizen om een schijn van normaliteit te behouden. Op 2 augustus werden 700 kilogram cocaïne aan boord aangetroffen tijdens een doorzoeking, nadat het vaartuig een ongebruikelijke reis had gemaakt. Tegelijkertijd werden verdachten op de grond in Spanje gearresteerd, waaronder een Kroatische en een Servische burger, die verdacht werden van het coördineren van de drugssmokkel vanaf het vasteland. De arrestaties onthulden ook telefoons waarmee de criminele activiteit werd gecoördineerd.

De samenwerking tussen internationale wetshandhavingsautoriteiten binnen de EU was van cruciaal belang om de verdachten te onderscheppen en hun criminele activiteiten te stoppen.