© Alexandria Sheriff's Office

Vier jaar cel geëist tegen Emma Coronel Aispuro de vrouw van drugsbaas El Chapo

In de Verenigde Staten heeft justitie vier jaar gevangenisstraf geëist tegen Emma Coronel Aispuro, de vrouw van drugsbaas El Chapo.

De 32-jarige vrouw van één van de bekendste drugsbazen ter wereld heeft eerder al schuldig gepleit inzake drie aanklachten. Het gaat om betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel, witwassen van grote hoeveelheden crimineel vermogen en deelname aan een criminele organisatie. De Amerikaanse aanklagers hebben een straf van vier jaar geëist tegen Aispuro die een deal zou hebben gesloten. De vrouw van El Chapo riskeerde een straf van tussen de tien jaar en levenslang. Ze hoeft niet te getuigen tegen haar man of zijn zonen Los Chapitos die nu alle handel van hun vader hebben overgenomen.

De voormalige rechterhand van El Chapo heeft in de rechtszaak tegen de drugsbaas in 2019 al beschuldigingen geuit tegen Coronel Aispuro, Volgens de rechterhand, Damaso Lopez alias El Licenciado, zou de vrouw van Chapo een grote rol hebben gespeeld bij zijn spectaculaire ontsnapping uit de Altiplano gevangenis in 2015. Dit zou Aispuro samen met drie van Chapo’s kinderen hebben gecoördineerd. Ze smokkelde onder meer een horloge met gps erin om de precieze locatie van de cel te weten voor het bouwen van de tunnel. Na zijn aanhouding probeerde Aispuro haar man opnieuw vrij te krijgen en betaalde ruim 2 miljoen dollar om hem van de gevangenis in Ciudad Juarez naar Altiplano over te plaatsen. In plaats daarvan werd Chapo kort na de betaling overgeleverd aan de Amerikaanse autoriteiten.