Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Vier jaar cel geëist voor mislukte brutale kunstroof Monet schilderij Zaans Museum

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar gevangenisstraf geëist voor een mislukte kunstroof uit het Zaans Museum.

Op zondag 15 augustus 2021 sloeg de 49-jarige Amsterdammer toe op klaarlichte dag terwijl het museum open was. In aanwezigheid van bezoekers en medewerkers van het Zaans Museum, probeerde de dader het schilderij ‘De Voorzaan en de Westerhem’ van de Franse kunstschilder Claude Monet te stelen. Dat schilderij is in 2015 aangekocht voor ongeveer 1,5 miljoen euro.

De dief is vermomd het museum binnengegaan met een pruik op, een hoedje, handschoenen en een mondkapje. Eenmaal binnen loopt de man recht op zijn doel af en trekt daar brutaal het schilderij van de muur en rent ermee naar buiten. Op de parkeerplaats wordt hij opgewacht door een tweede man met een gereedstaande scooter.

Terwijl de verdachte probeert te ontkomen verliest hij zijn hoedje met pruik. Wanneer hij de pruik wil oppakken, slaagt een omstander erin om het schilderij van hem af te pakken. De verdachte schreeuwt ‘gun gun gun’, waarop de bestuurder van de scooter een vuurwapen pakt en daarmee in de richting van twee omstanders schiet. Er raakte niemand gewond. De daders gingen er vervolgens op de scooter zonder schilderij vandoor.

De politie stelde een onderzoek in en heeft sporen veiliggesteld en gesproken met getuigen. Van de opgepakte verdachte werd DNA-materiaal aangetroffen op de achtergebleven netkous en een mondkapje. De man is een maand na de roof aangehouden door de politie. Hij heeft een bekennende verklaring afgelegd. Een tweede man is begin dit jaar aangehouden. Hij wordt mogelijk later vervolgd.

‘Verdachte heeft slechts oog gehad voor zijn eigen geldelijk gewin. Door zijn toedoen is het schilderij bovendien beschadigd. Voor het Zaans Museum behoort het schilderij tot de kerncollectie en is daarom van groot commercieel belang. Ondanks restauratie hangt het nog niet op z’n plek. Verdachte heeft door zijn handelen niet alleen het museum maar ook de samenleving benadeeld, omdat nu niemand van het kunstwerk kan genieten.’ Aldus de officier van justitie.

Tegen de man is vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist voor medeplegen diefstal met geweld. In het bepalen van de strafeis speelt volgens het OM mee dat hij recent nog is veroordeeld voor diefstallen en in een proeftijd liep. Ook is de verdachte in het verleden al eens veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor een diefstal van twee Van Gogh schilderijen in Amsterdam. ‘Dit alles heeft hem er kennelijk niet van kunnen weerhouden opnieuw een kunstroof te plegen, hetgeen voor herhaling in de toekomst doet vrezen’, aldus de officier. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.